miercuri, 9 februarie 2011

Immunocal® Prospect

Descriere si farmacologie clinica

In conformitate cu Physicians’ Desk Reference (PDR) SUA
IMMUNOCAL® PDR 2009

NUTRACEUTIC
Supliment cu cisteina in forma legata, precursor al glutationului
Plicuri cu pulbere

Descriere
Immunocal® este un supliment alimentar natural patentat care ajuta organismul in mentinerea concentratiilor optime de glutation (GSH), prin furnizarea de precursori necesari pentru sinteza glutationului intracelular. Acesti precursori sunt derivati dintr-o proteina special preparata din zer de bovine izolat. Glutationul (L-gamma-glutamil-L-cisteinilglicina) este principalul antioxidant endogen produse de celula. Glutationul participa direct la neutralizarea radicalilor liberi, a compusilor reactivi de oxigen, precum si in mentinerea antioxidantilor exogeni, cum sunt vitaminele C si E, in forma lor redusa (activa). In plus, prin conjugare directa, glutationul joaca un rol in detoxifierea multor xenobiotici (compusi straini), atat organici cat si anorganici. Disponibilitatea glutationului este o componenta esentiala a raspunsului imun umoral prin compensarea daunelor oxidative care rezulta din expansiunea clonala si metabolismul inerent al limfocitelor.

Farmacologie clinica
Disponibilitatea sistemica a glutationului oral este neglijabila, marea majoritate a acestuia trebuie sa fie fabricat intracelular. Glutationul (GSH) este o tripeptida formata din trei aminoacizi: glicina cisteina, si glutamat. Glutamatul si glicina sunt disponibile in cele mai multe dintre dietele din America de Nord, dar disponibilitatea cisteinei tinde sa fie factorul de limitare a sintezei glutationului in interiorul celulei. Mai exact, este grupul sulfhidril (tiol) (SH) al cisteinei, cel care serveste ca donator de proteine si este responsabil pentru activitatea biochimica a glutationului. Aminoacidul cisteina liber nu reprezinta un sistem de livrare ideal catre celula. Acesta este potential toxic si are o reactie spontana de catabolizare in tractul gastro-intestinal si in plasma sanguina. In schimb, cisteina prezenta sub forma de cistina (doua molecule de cisteina legate printr-o legatura disulfita), eliberata in timpul digestiei in tractul gastro-intestinal, este mai stabila decat aminoacidul liber cisteina: legatura disulfita este rezistenta la pepsina si tripsina, dar poate fi distrusa de caldura si de stresul mecanic. In acest fel, cistina calatoreste in conditii de siguranta prin tractul gastro-intestinal si prin sange si este redusa prompt la doua molecule cisteina la intrarea in celula. Immunocal® pot fi astfel, perceput ca un vehicul de livrare al cisteinei.

Izolatul de proteine din zer special pregatit, contine proteinele serice termolabile albumina, lactalbumina alfa si lactoferina. Aceste proteine contin niveluri ridicate de reziduuri de cistina care ar putea fi denaturate de caldura sau de stres mecanic (din pacate inerent la majoritatea proceselor de extractie). Prin urmare, in albumina serica exista 17 reziduuri de cisteina si 6 dipeptide glutamilcistina (Glu-Cys); in lactoferina sunt 17 reziduuri cistina si 4 dipeptide Glu-Cys, iar in alfa-lactalbumina 4 reziduuri de cistina. In special, dipeptidele Glu-Cys intra foarte usor in celula pentru a fi sintetizate in GSH. Interesant este ca dipeptida Glu-Cys este o caracteristica exclusiva a produselor alimentare obligatorii in primii ani de viata a mamiferelor si a speciilor de mamifere ovipare, aceste fiind laptele si respectiv albus de ou. Atunci cand sunt supuse unor forte de caldura sau de forfecare, legaturile fragile disulfide din interiorul acestor peptide sunt rupte, iar biodisponibilitatea precursorilor glutationului este mult diminuata.

Ca un antioxidant, glutationul este esential pentru ca limfocitele sa-si exprime potentialul lor maxim, fara a fi impiedicate de acumularea oxiradicalilor din timpul dezvoltarii raspunsului imun in prezenta oxigenului. Intr-un mod similar, GSH intarzie oboseala musculara indusa de oxiradicali in timpul fazei de aerobic a contractiei musculare obositoare.

Ca un agent de detoxifiere, glutationul s-a demonstrat a fi eficient impotriva poluantilor chimici, diversilor compusi cancerigeni si a radiatiilor ultraviolete.

Glutationul este un element reglementat strict intracelular, a carui productie este limitata prin inhibarea feed-back-ului negativ a propriei sinteze prin intermediul sintetazei enzimei gamma-glutamilcisteina.

Indicatii si utilizare
Immunocal® este un supliment alimentar natural; in Statele Unite este considerat un supliment dietetic, prin urmare, afirmatiile medicale in sine sunt limitate. Declaratiile nu au fost evaluate de FDA. Prin urmare, acest produs nu este destinat diagnosticarii, vindecarii, prevenirii sau tratarii vreunei boli.

Cresterea glutationului este o strategie clinica care se adreseaza starilor de deficit de glutation, deficitului antioxidant, stresului oxidativ ridicat, precum si anumite suprasarcini toxice in care glutationul joaca un rol in detoxifierea xenobioticilor in cauza. Starile de deficit de glutation includ, dar nu sunt limitate la: SIDA si casexia in cancer, hepatite infectioase si chimice, intoxicatii cu radiatii, stari de malnutritie, stres fizic dificil si toxicitate cauzata de acetaminofen. Multe patologii sunt asociate cu stresul oxidativ si sunt elaborate in numeroase referinte medicale.

Contraindicatii
Immunocal® este contraindicat la persoanele care dezvolta sau au cunoscut hipersensibilitate la proteinele din lapte specifice.

Avertismente
Pacientii care urmeaza terapie imunosupresoare ar trebui sa discute cu medicul lor despre utilizarea acestui produs.
Incalzirea sau adaugarea produsului Immunocal® in lichide fierbinti sau utilizarea unui blender pentru a-l reconstitui, va scadea in mod semnificativ eficienta produsului.

Reactii adverse
Balonari gastro-intestinale si crampe, daca produsul nu este suficient rehidratat. Eruptii cutanate tranzitorii asemanatoare urticariei mai rar, la persoanele care trec printr-o reactie severa de detoxifiere. Eruptiile cutanate dispar atunci cand aportul de produs este oprit sau redus.

Supradozare
Nu a fost raportata supradozare cu Immunocal®. Cu exceptia cazului de hipersensibilitate la componentele produsului, nu a fost descrisa toxicitate la proteinele din lapte.

Dozare si administrare
Doza de intretinere este de un pliculet (10 grame) pe zi. Pentru probleme de sanatate usoare pana la moderate, sunt recomandate doze mai mari. In studiile clinice pe pacienti cu SIDA, cancer si sindromul oboselii cronice, s-au folosit 30 – 50 de grame pe zi, fara efecte adverse.
Immunocal® este cel mai bine administrat pe stomacul gol sau cu o masa usoara. Administrarea concomitenta a unui alt produs cu incarcatura mare de proteine poate afecta negativ absorbtia.

RECONSTITUIRE: Immunocal® este o proteina izolata sub forma de pulbere deshidratata. Aceasta trebuie sa fie rehidratata adecvat inainte de utilizare. Daca este lasat prea mult timp dupa rehidratare, activitatea produsului poate fi redusa. Durata variaza in functie de temperatura si de pH-ul lichidului folosit. In general, este recomandata ingerarea produsului in 30 de minute de la reconstituire. NU INCALZITI si nu folositi un lichid fierbinte pentru a rehidrata produsul si nu folositi un blender de mare viteza pentru reconstituire. Aceste metode vor reduce activitatea produsului. Blendere speciale de viteza redusa sau cupe de amestecare sunt puse la dispozitie prin intermediul retelelor de distributie Immunotec Inc.

Metoda 1. Se toarna pulberea in shaker-ul Immunocal®. Se adauga 180 – 240 ml (6-8 oz.) de apa, lapte sau suc. Se aseaza capacul ermetic si se agita timp de 10 – 20 secunde. Se lasa timp de 5-10 minute. Se agita din nou si se bea.

Metoda 2. Se toarna pulberea in blender-ul special Immunocal®. Se adauga 180 – 240 ml (6-8 oz.) de apa, lapte sau suc. Se aseaza capacul ermetic. Se mixeaza cu impulsuri scurte pana la dizolvarea pudrei si se bea.

Metoda 3. Se toarna pulberea intr-un pahar inalt. Se adauga doar o lingura de apa, lapte sau suc. Se amesteca cu o furculita pana se ajunge la consistenta unei paste. Se adauga 180 – 240 ml (6-8 oz.) din lichidul folosit si se amesteca. Se lasa timp de 5-10 minute si apoi se bea.

Metoda 4. Se toarna pulberea peste sos de mere, compot de fructe, iaurt sau cereale cu lapte. Se amesteca pana se dizolva si se consuma.

Prezentare
10 grame de pulbere de proteine izolate din lapte de bovine pe plic.
30 plicuri pe cutie.

Depozitare
Se pastreaza intr-un mediu uscat si racoros. Refrigerarea nu este necesara.



Referinte

1. Meister A. Glutathione. Ann Rev Biochem 52:711-60, 1983.
2. Kaplowitz N, Aw T, Ookhtens M. The regulation of hepatic glutathione. Ann Rev Pharmacol Toxicol 25:715-44, 1985.
3. Witschi A, Reddy S, Stofer B, Lauterberg B. The systemic availability of oral glutathione. Eur J Clin Pharmacol 43:667-9, 1992.
4. Meister A. New aspects of glutathione biochemistry and transport, selective alteration of glutathione metabolism. Nutr Rev 42:397-410, 1984.
5. Bray T, Taylor C. Enhancement of tissue glutathione for antioxidant and immune functions in malnutrition. Biochem Pharmacol 47:2113-23, 1994.
6. Lomaestro B, Malone M. Glutathione in health and disease: Pharmacotherapeutic Issues. Ann Pharmacother 29:1263-73, 1995.
7. Bounous G., Gold P. The biological activity of undenatured whey proteins: The role of glutathione. Clin Invest Med 14:296-309, 1991.
8. Bounous G., Kongshavn P. Influence of dietary whey proteins on the immune system of mice. J Nutr 112:1747-55, 1982.
9. Bounous G., Letourneau L., Kongshavn P. Influence of dietary protein type on the immune system of mice. J Nutr 113:1415-21, 1983.
10. Bounous G., Kongshavn P. Influence of protein type in nutritionally adequate diets on the development of immunity. Absorption and utilization of amino acids 2:219-32, 1989.
11. Bounous G., Batist G., Gold P. Immuno-enhancing property of dietary whey protein in mice: Role of glutathione. Clin Invest Med 12:154-61, 1989.
12. Bounous G., Shenouda N., Kongshavn P., Osmond D. Mechanism of altered B-cell response induced by changes in dietary protein type in mice. J Nutr 115:1409-17, 1985.
13. Bounous G., Papenburg R., Kongshavn P., Gold P., et al. Dietary whey protein inhibits the development of DMH-induced malignancy. Clin Invest Med. 11:213-17, 1988
14. Bounous G., Gervais F., Amer V., Batist G., et al. The influence of dietary whey protein on tissue glutathione and the diseases of aging. Clin Invest Med 12:343-9, 1989.
15. Baruchel S., Viau G., Olivier R., Bounous G., Wainberg M.A. Nutriceutical modulation of glutathione with a humanized native milk serum protein isolate Immunocal®: Application in AIDS and cancer. In: Oxidative stress in Cancer AIDS and Neurodegenerative Diseases. Ed.; Montagnier L., Olivier R., Pasquier C. Pub.; Marcel Dekker Inc. New York, 1996.
16. Kennedy R., Konok G., Bounous G., Baruchel S., Lee T. The use of a whey protein concentrate in the treatment of patients with metastatic carcinoma: A phase I-II clinical study. Anticancer Research 15:2643-50, 1995.
17. Baruchel S., Bounous G., Gold P. Place for an antioxidant therapy in HIV infection. Oxidative stress, Cell activation and viral infection 311-21, 1994.
18. Bounous G., Baruchel S., Falutz J., Gold P. Whey proteins as a food supplement in HIV-seropositive individuals. Clin Invest Med. 16:3; 204-209.
19. Baruchel S., Viau G. In-vitro selective modulation of cellular glutathione by a humanized native milk protein isolate in normal cells and rat mammary carcinoma model. Anticancer Research. 16:1095-1100, 1996.
20. Bounous G., Batist G., Gold P. Whey proteins in cancer prevention. Cancer Letters. 57:91-94, 1991.
21. Watanabe A., Higuchi K., Yasumura S., Shimizu Y., Kondo Y., Kohri H. Nutritional modulation of glutathione level and cellular immunity in chronic hepatitis B and C. Hepatology. 24:597A, 1996.
22. Lothian B., Grey V., Kimoff R.J., Lands L.C. Treatment of obstructive airway disease with a cysteine donor protein supplement: A case report. Chest 117:914-916, 2000.
23. Cross C.E., Halliwell B., Borish E.T., et al. Oxygen radicals and human disease. Annals of Internal Medicine 107:526-545, 1987.
24. Lands L.C., Grey V.L., Smountas A.A. Effect of supplementation with a cysteine donor on muscular performance. J. Appl. Physiol. 87:1381-1385, 1999.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu